Gökboet, 2013. Foto: Bodil Johansson Mannen utan Riktning, 2013. Foto: Bodil Johansson Compagnie of Strangers, 2010. Foto: Henrik Hedenius Styra med tassar, 2012. Foto: Bodil Johansson Möss & Människor, 2009. Foto: Henrik Hedenius Compagnie of Strangers, 2010. Foto: Henrik Hedenius OZ, 2010. Foto: Henrik Hedenius
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Våra föreställningar

Just nu kan du köpa biljetter till
Föreställningar att boka för turné
Kommande föreställningar:

Oliver, Stan och Farao (2006)

En slapstickföreställning utan broms. En kärleksförklaring till teaterns uttryck och skådespelaren under rollfiguren. Möt Helan och Halvan och kanske en mumie i ett halsbrytande och spöklikt äventyr bland Egyptens pyramider.

Spelades till att börja med som soppteater på Victoriateatern i Malmö. Soppan tillagades av Stadsmissionen i Malmö och överbliven soppa gick tillbaka till köket för hemlösa. Föreställningen var språkoberoende och turnerade till Bryssel i Belgien, Kassel i Tyskland och Vilnius i Litauen.

Manus & regi: Kjell Stjernholm

Kompositör: Oscar Hielm

På scen: Pierre Björkman, Niclas Lendemar, Ronnie Larsson & Oscar Hielm

Scenograf: Malin Kihlberg

Kostymör: Anna Eliasson

Ljusdesign: Hans C Roupe

Dramaturg: Carin Bräck

Praktikant kostym: Sandra Haraldsen

Dekorsnickare: Niklas Östergren

Magdansinstruktör: Lilian Borghol

Inspicient: Ulrika Bååth

Ljud- och ljustekniker: Katja Lindström

Producent: Suzanne Hellberg

Medproducenter: Per Törnqvist, Sandra Johansson & Madelaine Wahlström

Soppkomposition: Peter J Skogström

Soppcatering: Stadsmissionen Malmö

Oliver, Stan & Farao hämtar sin inspiration i den särpräglade komik som hela serien av Helan & Halvan filmer låtit oss alla skratta åt. Men också i den australiska teatergruppen Back to back, och dess namnlösa produktion för teaterfestivalen Anade i Almagro, Spanien. Den experimenterande föreställningen gick med ett hisnande mod tvärt emot resterande handikappteaterrörelser genom att inte sträva efter acceptans i normen för hur teater ska spelas, utan istället medvetet satsa på att skådespelaren under rollen skall få fritt spelrum. Ett bejakande av skådespelarens personliga ursprung.

Våra skådespelare med Downs syndrom, Pierre Björkman och Niclas Lendemar, gör Oliver och Stan (personen under rollfiguren). Man vrider och vänder på handlingar. Tar om, kommunicerar med musiker och tekniker. Allt medan man behåller sina inbördes relationer av komik. Ronnie Larsson är föreställningens side-kick. Hans fulla längd (2.05) och uttrycksfulla minspel blir basen för dubbelrollen som mumie och magdansös. Handlingen är sekundär. Vi tillåter oss här att inom ramen för känd komisk tradition ge utrymme för våra skådespelares individuella särarter på ett sätt som tidigare inte låtit sig göras. Det är slapstick, det är kul, det är överraskande. Men framför allt djupt mänskligt!

oliverstanfarao

Malmö stadRegion SkåneKulturrådetStudieförbundet VuxenskolanCSR FactoryCo-funded by the Creative Europe Programme of the European Union