Fix You & föreläsning om psykisk ohälsa

13 Sep, 2018 - 13 Sep, 2018

Hösten 2018 vill vi prata med ungdomar om psykisk ohälsa.

Moomsteatern har erlagts ett anslag från Folkhälsoberedningen för att nå ut till gymnasieungdomar i Skåne. Vi kommer att visa vår föreställning Fix You och i samband med detta håller manusförfattaren Mikaela Javinger i samtal med ungdomarna.

I samarbete med Folkhälsoberedningen besökte vi gymnasieskolor i fem kommuner redan under 2016 och detta vill vi nu göra om. Mikaelas föreläsning i samband med föreställningen Fix You, där Moomsteaterns skådespelare Therese Kvist spelar rollen som Sara, visade sig vara ett fantastiskt sätt att nå fram till ungdomar med ett känsligt ämne. I samtalet berättar Mikaela om egna erfarenheter och svarar på frågor om psykisk ohälsa. Hon arbetar med att få igång eleverna i gruppsamtal och lägger fokus på att informera om kamratstöd. Vad kan vi göra för att hjälpa varandra? Hur kan jag känna igen och hantera mitt eget eller kompisars dåliga mående? Hur kan jag som lärare stötta en elev som mår dåligt?

Föreställning och föreläsning är gratis för gymnasieskolor i Skåne, då arrangemanget redan är finansierat av Folkhälsoberedningen i Skåne. Många skolor har redan bokat, men det finns datum kvar under höstterminen 2018 att boka, så hör av dig ifall du arbetar på en gymnasieskola och är intresserad av att ge detta till era elever.

Du kan ladda ner ett dokument med mer information om projektet genom att klicka här.

Eller kontakta vår producent Sandra Johansson på: sandra@moomsteatern.com

Fix You är en monolog om Sara, som kämpar för att hitta anledningar att vilja leva och som dövar sin ångest genom att skada sig själv. Föreställningen är ett bra sätt att förmedla ett budskap, en förståelse, och talar till sin publik på ett mer känslomässigt plan än vad en föreläsning skulle göra.

Mikaela Javinger har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och arbetar med psykiatrifrågor. Hon är bland annat volontär på MINDS självmordslinje och har utbildning i samtalsmetodik och dialektisk beteendeterapi, som är framtaget för människor med självskadebeteende. Hon har skrivit manuset till Fix You och byggt detta på egna upplevelser och de människor hon mött.

Information om föreställningen

  • Målgrupp: Ungdomar från 15 år och vuxna som arbetar med ungdomar
  • Längd: Föreläsning max 2 timmar, föreställning 1 timme

Ensemble

Sara – Therese Kvist

Röster i föreställningen:
T – Adam Sääf
Läkaren – Jörgen Darfeldt
Ann – Mikaela Javinger

Produktion

Av Mikaela Javinger
Regi: Per Törnqvist
Inspicient, Scenografi, Kostym & Mask: Therese Holmgren
Musik & Ljud: Martin Kullberg
Ljus: Hans C Roupe
Film: Johan Hedelius
Föreställningsteknik: Elin Hällje Persson
Producent: Sandra Johansson

Turné- och tekniska uppgifter

  • Byggtid: 5 timmar.
  • Rivtid: 2 timmar.
  • Scenmått: 7 x 6 meter.
  • El: 16 A, 3-fas.
  • Mörkläggning: Ja, mörkläggning viktig.
  • Bärhjälp: 2 personer vid inlast och utläst.
  • Publikantal: Max 100 personer, men hellre 50.
  • Pris: Gratis för gymnasieskolor i Skåne.

Datum

13 Sep, 2018 - 18:00
Provpublik sökes till genrep på Moomsteatern. Boka via email.