Gökboet, 2013. Foto: Bodil Johansson Mannen utan Riktning, 2013. Foto: Bodil Johansson Compagnie of Strangers, 2010. Foto: Henrik Hedenius Styra med tassar, 2012. Foto: Bodil Johansson Möss & Människor, 2009. Foto: Henrik Hedenius Compagnie of Strangers, 2010. Foto: Henrik Hedenius OZ, 2010. Foto: Henrik Hedenius
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Våra föreställningar

Just nu kan du köpa biljetter till
Föreställningar att boka för turné
Kommande föreställningar:

januari 29, 2015

Fix You

En monolog av Mikaela Javinger, i regi av Per Törnqvist, med Therese Kvist.

Tillhör du en verksamhet som är intresserad av att boka in Fix You för föreställningar i er stad kontakta producent Sandra Johanssonemail: sandra@moomsteatern.com eller tele: 0709 218 613.

Handling:
Möt Sara. En ung kvinna som kämpar för att orka leva. Som pendlar mellan hopp och förtvivlan, nedstämdhet och eufori. Hennes sätt att härda ut är att skada sig själv och i perioder vårdas hon i slutenvården. Inlåsningen är både rumslig och inom henne.

“Hopp. Det jävla hoppet. Det som förstör och det som gör att man fortsätter andas. Om man inte trodde eller hoppades eller på något sätt i magen längst in visste att det skulle kunna bli bättre, då skulle allt vara lätt. Då skulle jag kunna ge upp. Det vore så skönt. Skönt att slippa krigandet. Det ständiga krigandet.”

En monologföreställning om det som är själva livet: svärtan och mörkret, den inre elden som ger kraft och förtär. En föreställning som låter Sara krypa nära intill dig, om du vågar släppa in henne.

När den inre svärtan är så stor att enda sättet att härda ut är att skada sig själv

Den psykiska ohälsan är ett växande problem. Allt fler människor skadar sig själva för att döva ångesten. Det är laddat med skam och skuld. Många ungdomar undviker att söka hjälp och ungdomspsykiatrin ropar efter vägar att avdramatisera hjälpsökandet. Självskadande personer bemöts ofta dåligt, oförståelsen och okunskapen är stor. Pjäsen försöker förklara något som kan vara användbart angående attityder. Sara talar till de som har anhöriga som skadar sig själva. Till de som arbetar med människor i känslomässig kris. Till de som upplevt ångest, som gått igenom en känslomässig kris. Kanske alla? Kanske kan Sara skapa en större förståelse. Ge en insikt. Och hon lämnar sin publik med hopp. Hopp om att fortsätta leva, en stund i taget.

En föreställning helt olik det ni tidigare sett på Moomsteatern. Och en av de mest angelägna föreställningar vi någonsin gjort. Under arbetets gång har vi haft referensgrupper bestående av ungdomar, av vuxna som arbetar inom psykiatrin och av de som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. För de lärare som ser Fix You finns ett material som vägleder dem i samtal med ungdomar som sett föreställningen.

Fix You är en känslosam, visuell och tankeväckande teaterupplevelse.

“För att kunna ge sej själv tröst måste någon visa vägen.”

FixYoubild01

Av Mikaela Javinger
Med Therese Kvist
Regi Per Törnqvist

Inspicient, Scenografi, Kostym, Mask: Therese Holmgren
Musik & Ljud: Martin Kullberg
Ljus: Michelle Lindstedt
Teknisk koordinator: Hans C Roupe
Film: Johan Hedelius
Producent, grafik & foto: Sandra Johansson
Röster i föreställningen: Adam Sääf, Jörgen Darfeldt och Mikaela Javinger
Sången Fix You är skriven av Coldplay

Mikaela Javinger (fd Aspelin) – Manusförfattare
Mikaela arbetar som kursledare i kreativt skrivande, föreläser och skriver om attitydfrågor i psykiatrin och bloggar tillsammans med Åsa Moberg på bloggen Turtagning. Hon är även författare till självbiografin Sänder på tusen kanaler: en bok om borderline och dess nära samband med bipolär sjukdom och ADHD.

Mikaela har sedan tretton års ålder i perioder haft kontakt med psykiatrin och skriver på sin hemsida om att leva med psykisk ohälsa: ”Vad nu diagnoser spelar för roll. Det handlar väl om  att ha ett så bra liv som möjligt, att med rätt behandling och stöd hitta kraft, balans och arbetsglädje trots att jag lever med risken att  insjukna igen och måste acceptera vissa sårbarheter.”

Moomsteatern kom i kontakt med Mikaela våren 2013, då hon var en av attitydsambassadörerna från projektet (H)järnkoll, som föreläste i samband med föreställningar av Gökboet.

Therese Kvist – Skådespelare
Therese är 21 år och anlände till Moomsteatern hösten 2010, som en av tre elever vid Moomsteaterns elevskola. Då hon började på Moomsteaterns elevskola var hon elev vid gymnasiesärskolan Norrängsskolan i Hässleholm, och tog studenten i samband med att hon examinerades från Moomsteaterns elevskola. Efter avslutad utbildning fick hon ett praktikår som skådespelare på Moomsteatern och man har bland annat kunnat se henne i Lilla Asmodeus, Gökboet och Mannen utan Riktning. Från och med hösten 2013 har hon en anställning på Moomsteatern och tillhör nu den fasta ensemblen.

Per Törnqvist – Regissör
Per är konstnärlig ledare på Moomsteatern och manusförfattare till Det måste ju va nåt som inte är fel. Per har jobbat på Moomsteatern sedan 2002, då han började som producent för Speciells Evangelium. Han har under åren på Moomsteatern regisserat Alice, Hamlätt, Pajazzo och Lida. Per gjorde även manusbearbetningen av Gökboet, som sattes upp på Moomsteatern våren 2013.

Mikaela Aspelin (foto: Sofie Ekholm), Therese Kvist & Per Törnqvist (foton: Sandra Johansson).

Mikaela Javinger (foto: Sofie Ekholm), Therese Kvist & Per Törnqvist (foton: Sandra Johansson).

Gillar du detta? Dela med dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Malmö stadRegion SkåneKulturrådetStudieförbundet VuxenskolanCSR FactoryCo-funded by the Creative Europe Programme of the European Union