Den Enfaldige Mördaren (2019)

Moomsteatern, Olof Palmes plats 1, Nobeltorget Malmö

Våren 2019 satte Moomsteatern upp Den Enfaldige Mördaren av Hans Alfredson. Regissör Helena Röhr bearbetade film-manuset från 1982 om Sven, som blir utpekad som idiot på grund av sitt talfel och som blir straffad av den onde fabrikör Höglund då han sätter sig emot dennes maktutövande.

Detta är en historia om ett samhälle som mobbar, fryser ut och straffar den som är annorlunda. Som utgår ifrån att den med funktionsvariation är dum i huvet. Där det finns godhjärtade människor som försöker hjälpa, men där mannen med makt och hans medlöpare ofta vinner. Där den förtryckte till slut reser sig och med all sin kraft ger igen.

Uppsättningen blev en enorm publiksuccé och i stort sett varenda föreställning var fullsatt. I samarbete med restaurang MAT (Folk Mat & Möten) kunde publiken vid två tillfällen dessutom njuta av mat i kombination med teater. En lördagkväll med trerättersmiddag och en söndagsmatinée med brunch. Restaurangen stod dessutom för teaterns pausservering och all mat var inspirerad av statarna och signerad stjärnkocken Titti Qvarnström.

Den Enfaldige Mördaren utspelar sig i en tid då statare slet hårt på gårdarna i Skåne. Statare var fattiga lantarbetare som fanns i södra Sverige fram till 1945. Dom arbetade från morgon till kväll alla dagar i veckan och deras lön bestod till största delen av ”stat”, vilket var mat istället för pengar. Under spelsäsongen med Den Enfaldige Mördaren samarbetade Moomsteatern med Statarmuséet i Skåne, som gjorde en utställningen om statare i teaterns foajé.

”Och när Therese Kvist med sin starka scennärvaro för en stund lämnar rollen som Svens syster Vera och håller tal som den skånske nazistiske ledaren Birger Furugård reser sig mina nackhår. På riktigt. Historien upprepar sig alltid, bara i lite annorlunda form.” – Yvonne Erlandsson, Skånska Dagbladet

”Trots de burleska inslagen, och trots att hela iscensättningen svävar mellan grotesk och sorgligt sagospel, är detta nog den sorgsnaste Moomsteaterföreställning jag sett” – Björn Gunnarsson, Sydsvenskan

Praktisk information

  • Målgrupp: För vuxna och ungdomar från 15 år.
  • Längd: 2 timmar (inkl paus)
  • På scen: 9 mars - 14 april 2019
  • Lärarhandledning: Ladda ner

Ensemble

Niclas Lendemar
Ronnie Larsson
Therese Kvist
Dennis Nilsson
Frida Andersson
Tryggve Algeus
Johanna Friberg
Harald Leander

Produktion

Av Hans Alfredson
Förlag: Colombine Teaterförlag
Regi & bearbetning: Helena Röhr
Musik: Jan-Erik Sääf
Scenografi: Evelina Johansson
Kostym & mask: Sandra Haraldsen
Ljusdesign: Hans C Roupe
Föreställningstekniker: Martin Kullberg
Inspicienter: Therese Hedelius & Malin Stegerling
Ensemble- & teknikstöd: Erik Almgren & Louise Vainikainen
Snickare: Matilda Berggren och Thomas Alvelius
Producent: Erika Ehrnström
Grafisk form: Sandra Johansson

Fotograf pressbilder: Bodil Johansson