Om Moomsteatern

Vad är Moomsteatern?

Moomsteatern gör scenkonst med normbrytande skådespelare. Vi vill att ni som besöker teatern ska få en unik teaterupplevelse. Vi vill använda teatern för att utmana människors sätt att tänka och för att skapa samhällsdialog. Vi vill utmana teaterkonsten genom att skapa tillsammans med skådespelare med all typ av variation.

Vi arbetar med skådespelare med funktionsvariationer integrerat med skådespelare utan diagnoser, på lika villkor. Det betyder att vi anställer skådespelare med funktionsvariationer på samma villkor som andra professionella skådespelare. Vi jobbar med teater, inte med omsorg. Det innebär att skådespelare med intellektuella funktionsvariationer får möjlighet att fokusera på och utvecklas inom sitt yrke.

Vi gör tänkvärda och relevanta berättelser med en annan röst. Berättelser som bara vi kan berätta. Vår repertoar är varierad och ofta överraskande. I val av roller och i skådespelarnas rollarbete försöker vi att gå emot stereotyperna. Förhoppningsvis ger vi publiken en upplevelse som sätter igång tankarna.

Moomsteatern är en arbetsplats med värme, känsla och massor av energi. Här jobbar alla tillsammans och är hundra procent engagerade i att nå målet; riktigt bra teaterverk med publiken i fokus. För att skapa detta tror vi på en arbetsplats där vi fokuserar på varje individs styrkor och möjligheter.

Vi fortsätter ständigt att växa och utvecklas.

Hur tänker Moomsteatern angående Covid-19?

Från och med den 1 december kommer teaterföreställningar och andra arrangemang som sker inomhus för fler än 100 personer att kräva uppvisande av vaccinationsbevis. Läs gärna mer på folkhalsomyndigheten.se. Moomsteatern släpper mindre än 100 biljetter per föreställning till Spöket på Cantershus och du kommer därför inte att behöva visa vaccinationsbevis vid ditt besök på Moomsteatern. Men vi behöver fortfarande vara försiktiga och ber vår publik stanna hemma om ni har symtom och inte har gjort ett Covid-test. Moomsteatern har ungefär 150 platser i salongen, men släpper alltså endast 100 biljetter. Efter hand som våra gäster bokar biljetter på Kulturcentralen kommer vi själva att boka upp tomma platser mellan sällskapen för att skapa lite mer luft i salongen. När vi spelar skolföreställningar kommer vi att se till att det är tomma rader mellan klasserna som bokar.

Tillgänglighet för vår publik

Rullstolsplatser i salongen: 6 – 8 st.
Boka rullstolsplats när du bokar dina biljetter. Hur många som får plats är beroende av om du har rullstol eller permobil. Det finns också lösa stolar att ställa vid rullstolsplatserna, så att du kan sitta tillsammans med ditt sällskap.

Handikapptoalett: Ja.

Fritt från trösklar och trappsteg: Ja.

Lättläst programblad: Ja.

Fribiljett till ledsagare: Ja.
Hör av dig till Kulturcentralen eller till Moomsteatern då du bokar din biljett, ifall du har behov av att ta med en ledsagare.

Malmönyckeln: Ja.
Malmönyckeln innebär att du som har en insats via LSS kan ta med en stödperson till teatern utan extra kostnad.

Hörslinga: Ja. Hör av dig till Moomsteatern minst två dagar i förväg om du vill använda hörslinga. Det är inte alltid som skådespelarna i föreställningen använder mygga/mikrofon och detta kan behöva förberedas.

Syntolk eller teckentolk: Går bra att boka i förväg, se kontaktuppgifter nedan. För att boka tolk vill vi gärna att du hör av dig minst en vecka innan besöket, för att vara säkra på att vi hittar en ledig tolk. Men även om ditt teaterbesök är mer spontant än så får du gärna höra av dig så ser vi om vi kan lösa det.

Vi vill att vår teater ska vara tillgänglig för alla. Om du har frågor, synpunkter eller är orolig att vi inte kan ta emot just dig är du varmt välkommen att kontakta oss! Maila oss eller ring 040-21 85 00.

Studiebesök, föreläsningar och workshops

Vi tar gärna emot studiebesök när vi har tid!
Ett besök hos oss kan vara att titta på repetitioner eller träffa någon som jobbar här. Hör berättelsen om hur teatern startade, våra tankar kring kultur och demokrati, och hur det är att jobba här idag. Vi tar emot både små och stora grupper.

Du kan även boka in Moomsteatern att föreläsa om hur vi jobbar och tänker här. Eller boka en workshop tillsammans med våra skådespelare för dina elever, kollegor eller annan grupp.

Maila oss med din förfrågan!

Gästspela på vår scen

Föredrag, scenframträdande eller filmvisning? I vår nyrenoverade salong sitter du bekvämt och både ser och hör bra.

Maila oss och berätta vad du behöver så återkommer vi med offert.

Platskapacitet i salong:
Gradäng: 142
Balkong: 14
Rullstolsplats: 6–8

Scenmått:
Bredd 9 meter.
Djup 11 meter (5 meter förscen, 6 meter bakscen).
Takhöjd 4 meter.

Teknik:
Råsystem på bakscen.
Fasta rån över förscen och salong.
Korskopplingssystem.
DMX till teknikplats.
63 A trefashandske.
Fast PA (linearraysystem) med stagebox 30 kanaler till teknikplats.
Avstängningsmöjlighet på brandlarm 2 timmar.
Teknikplats för två personer i salongen.
Lastdörrar på baksidan av scen i markplan: Bredd 3 meter, Höjd 4 meter.

Vanliga frågor

Är Moomsteatern en daglig verksamhet?

Nej, Moomsteatern är en professionell teater.

 

Får skådespelarna lön?

Alla som har fast anställning på Moomsteatern får lön enligt kollektivavtal. Det inkluderar skådespelarna i vår fasta ensemble.

 

Vad har skådespelarna för funktionshinder?

Skådespelarna i den fasta ensemblen har olika funktionsvariationer t.ex. Down Syndrom, Aspergers syndrom, Noonans syndrom eller ADHD. Alla vet inte vilken diagnos de har (och vi tycker att det finns viktigare saker att fundera över).

 

Hur får jag jobb på Moomsteatern?

Mejla ditt CV till oss, berätta även om dig själv och vad det är för jobb du söker. Då finns du med i urvalet nästa gång vi söker någon. Kontaktuppgifter till oss som jobbar på teatern hittar du under Kontakt.

 

Var köper jag biljetter?

Hos vårt biljettombud Kulturcentralen. Du kan ringa dem på 040-10 30 20 eller boka på deras hemsida. I mån av plats kan du köpa biljetter i dörren.

 

Kan jag äta hos er?

Under dagtid har restaurang MAT öppet i huset och erbjuder kaffe, te, läsk, kakor och mat. Det är inte tillåtet att ha med egen mat eller dryck in i foajén eller salongen.

 

Vad händer om jag blir försenad till en föreställning?

För att inte störa skådespelarna eller upplevelsen för resten av publiken är det viktigt att komma i tid till föreställningen. Om du kan bli insläppt i efterhand eller ej beror på föreställningens karaktär, kontakta våra publikvärdar på plats för information och hjälp.

 

Varför heter ni Moomsteatern?

När teatern startade var det inom ramen för Malmö omsorg. Namnet är därför en förkortning av just Malmö omsorg och stavades från början med ett O.

När den första loggan skapades stoppades ett extra O in i namnet men det uttalas fortfarande med kort vokal, som om där bara fanns ett O.

Moomsteaterns historia

Moomsteatern grundades 1987 av Kjell Stjernholm tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Tanken var att starta en teatergrupp för personer med intellektuella funktionsvariationer men som inte hade pedagogiska och terapeutiska mål som främsta syfte. Det skulle vara en teatergrupp med enbart konstnärliga mål, som skulle göra teater för publiken och inte för de medverkandes skull. Alltså precis som andra teatrar.

1992 blev Moomsteatern en Daglig Verksamhet inom Malmö stad med en fast heltidsensemble inom omsorgens ram. Det var en stor framgång för Moomsteatern eftersom det på den tiden var ovanligt med Daglig Verksamhet som jobbade med teater. Tretton personer med intellektuella funktionsvariationer blev skådespelare på heltid. De befann sig dock fortfarande under samma villkor som alla andra inom omsorgen, med förtidspension och ”flitpeng” på 26 kronor om dagen. En demokratisk organisation byggdes upp där skådespelarna gavs makten att bestämma vilka projekt som skulle genomföras, och möjligheten att sparka den konstnärlige ledaren och anställa en gästregissör om de så ville. Tidningarna intresserade sig och efter några år började teatern recenseras på samma sätt som stadens etablerade teatrar.

2003 satte Moomsteatern upp Speciells Evangelium, en musikal där Jesus återföds i modern tid och visar sig ha Down Syndrom. Föreställningen blev en enorm publikframgång och produktionen hade över sjuttio anställda. På scenen fanns 45 artister från 17 olika nationer och alla hade de marknadsmässiga löner. Eller nej, inte alla. De tretton skådespelarna med funktionsvariationer som möjliggjort projektet fick fortfarande 26 kronor om dagen. I en föreställning som handlade om alla människors lika värde. ”Detta gör vi inte om”, sa Moomsteatern.

Här fanns grunden för Moomsteaterns nya skepnad. Den skådespelare med funktionsvariation som utför sitt arbete med fullödig konstnärlig kvalitet ska ha lika lön för lika arbete. Moomsteatern tänker inte längre bidra till den diskriminering av människor med funktionshinder som vi vill motverka. Fem av skådespelarna ur ensemblen valdes ut och vidareutbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö.

2005 anställdes de enligt Teaterförbundets avtal, på samma premisser som skådespelare utan funktionsvariation. På Moomsteaterns scen jobbar de integrerat med gästskådespelare som har mångårig erfarenhet inom teaterlivet.

I vårt Arkiv kan du läsa mer om alla föreställningar som vi har gjort genom åren.

Moomsteaterns elevskola

De fast anställda skådespelarna i Moomsteaterns ensemble har mellan 10 och 20 års erfarenhet av att stå på scenen, varav 9 år som professionella skådespelare och de som varit med från början har vidareutbildat sig på Teaterhögskolan i Malmö – något som de med sina intellektuella funktionshinder är ensamma om i Sverige. Så när Moomsteatern vill anställa nya skådespelare, vart letar vi då? Det finns i Sverige inga yrkesförberedande utbildningar för skådespelare med intellektuella funktionsvariationer, eftersom de inte förväntas hitta några jobb efter avslutad utbildning.

2010 tog vi saken i egna händer och startade vår egen elevskola. Efter ett gediget förarbete antogs de tre eleverna Frida Andersson, Therese Kvist och Dennis Nilsson till en tvåårig utbildning.
2012 gick de över till en ettårig praktik på Moomsteatern och efter den blev de en del i Moomsteaterns fasta ensemble.

Personuppgiftspolicy (GDPR)

Att ha en personuppgiftspolicy innebär att vi på teatern ska ha koll på hur vi behandlar allt som är någons personliga uppgifter. Och att du som är kund hos oss eller jobbat hos oss ska kunna ta reda på om vi har information sparad om dig.

Här kan du ladda ner vår personuppgiftspolicy. Och om du har några frågor kan du kontakta vårt Dataskyddsombud på email: gdpr@moomsteatern.com

När du anmäler dig till vårt Nyhetsbrev sparar vi din mailadress. Men vi lämnar aldrig ut den till någon annan. Och vi skickar bara mellan fyra och sex nyhetsbrev per år, där vi informerar om när vi söker provpublik och ifall vi har några särskilda erbjudanden.

Utmärkelser

Moomsteatern har genom åren uppmärksammats på olika sätt:

1998 Kvällspostens Thaliapris till Kjell Stjernholm för uppsättningen Den lilla människan, och Kungen och Drottningen besöker Moomsteatern

2004 Skånska Akademiens diplom

2007 Kunskapspriset, av Svenska Nationalencyklopedin

2009 Skådespelare Pierre Björkman tilldelas UPP-priset av Svenska Downföreningen

2016 Intrapriset, av Riksförbundet FUB

2016 Malmö Stads Kulturpris

2019 Michael Nyqvist Foundation Award

2020 Ernst och Ella Skoogs stipendium, av Föreningen Furuboda