Gökboet (2013)

Av Dale Wasserman. Baserad på Ken Keseys roman. Teaterförlag Nordiska ApS. I en till teatern anpassad scenisk version av Per Törnqvist. Regi Ragna Weisteen.

Hövding Bromden är patient på ett mentalsjukhus och visar vägen in i sin dimhöljda värld, där Syster Ratched och ”maskineriet” styr avdelning och patienter som saknar kraft att kämpa emot. Och varför skulle man kämpa emot? Maskineriet är effektivt och perfekt, allting fungerar som det ska, detta är Den Bästa Av Världar. Så dyker den nye patienten McMurphy upp som ett virus i maskineriet, en frisk fläkt som blir en isande kall kår längs Syster Ratcheds rygg.

Gökboet hade legat på Moomsteaterns bord i många år, i väntan på rätt tid och rätt ensemble. Vi tycker om att ifrågasätta maskineriet, peta i det trygga och fundera över om allt det där fina kanske bara är en burk Valium? Vi har inget emot att vara en liten McMurphy i Omsorgens Sverige!

På scen kunde man se hela Moomsteaterns ensemble, sju personer stark, tillsammans med de tre gästskådespelarna Birte Heribertson, Nina Jemth och Rafael Pettersson. Vi samarbetade även med Teater Teamus och fyra skådespelare ifrån denna Dagliga Verksamhet medverkade som statister i föreställningen.

Gökboet?
Många av er känner till Gökboet sedan tidigare, inte minst ifrån Milos Formans film från 1975 där skådespelaren Jack Nicholson vann en Oscar för sin roll som McMurphy. Boken Gökboet av Ken Kesey skrevs 1962 och skiljer sig på flera sätt ifrån filmen, inte minst genom att i filmen är McMurphy huvudperson emedan boken placerar Hövdingen i centrum av berättelsen. Dale Wasserman har skrivit ett teatermanus som bygger på boken och Moomsteaterns konstnärlige ledare Per Törnqvist har sedan bearbetat manuset för att passa Moomsteaterns ensemble som hand i handske.

Läs recensionerna:
”Om en teater rör sig mot en punkt har Moomsteatern alltid varit på väg mot Gökboet.” – Sydsvenskan

”Det slår gnistor på hispan” – Skånska Dagbladet

”en kollektiv triumf” – Kvällsposten

”En drömföreställning för teatern som gjort utanförskap till innanförskap”
– nummer.se

Gökboet + Hjärnkoll
Hur är det att leva med psykisk ohälsa, och hur är det att vistas på sluten avdelning idag, ca 50 år efter det att Gökboet först publicerades? I Sverige har 3 av 4 erfarenhet av psykisk ohälsa – antingen egen eller som närstående. Ändå är tystnaden kompakt. Hjärnkoll är en nationell kampanj som arbetar för en större öppenhet kring psykisk ohälsa. Motorn i kampanjen är personer som berättar om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa för att på så sätt öka kunskap och förändra attityder. Vid fem av Gökboets söndagsföreställningar kunde man stanna för efterföljande samtal med Hjärnkolls ambassadörer.

Teater TEAMUS
Moomsteatern grundades 1987 och blev 1992 en Daglig Verksamhet inom ramen för Malmö stad. 2005 tog Moomsteatern steget från Daglig Verksamhet till fullt ut professionell teater och heltidsanställde fem av skådespelarna från den ursprungliga gruppen. Den Dagliga Verksamheten fortsatte och skapade sig en ny och egen identitet som Teater TEAMUS. Moomsteatern och Teater TEAMUS har följt varandras arbete genom åren och kunde stolt presentera ett samarbete där skådespelare från båda teatrarna stod på samma scen. I Gökboet deltog fyra skådespelare från Teater TEAMUS – Tryggve Algeus, Ababacarr Toury, Torsten Hülphers och Ingvar Hegerlund. Bakom scenen kunde man hitta Ingrid Savbrant och Anna-Maria Matala, och även Lotten Roos medverkade under repetitionsperioden.

Välkomna in i Dimman
På Teaterns Dag i maj 2012 utförde vi ett experiment som vi kallade Ingen klagar över Dimman. I Gökboet står karaktären ”Hövdingen” i centrum. Han berättar om Dimman, som ligger tjock över mentalsjukhusets avdelning:
”Det börjar bli svårt att hitta sängen för mig på natten. Jag måste krypa omkring på alla fyra … Ingen klagar över dimman. Numera vet jag varför.”
Inför idéarbetet med Gökboet tog delar av produktionsteamet en tur till Danmark för att beskåda konstnären Olafur Eliassons verk Din blinde passager. En tunnel fylld av rök och ljus. En Dimma. Moomsteaterns ljuddesigner Martin Kullberg skapade ett rum som hämtade inspiration ifrån Olafur Eliasson och som strävar efter att hitta den rätta känslan inför Gökboet. Här kan ni se Martins film från Teaterns Dag:

Ensemble

Bromden – Ronnie Larsson
Ratched – Birte Heribertson
McMurphy – Rafael Pettersson
Harding – Nina Jemth
Billy Bibitt – Niclas Lendemar
Cheswick – Pierre Björkman
Taber – Gunilla Ericsson
Syster Williams – Therese Kvist
Springs – Frida Andersson
Martini – Dennis Nilsson
Scanlon – Tryggve Algeus
Ruckly – Ababacarr Toury
Bancini – Torsten Hülphers
Ellis – Ingvar Hegerlund

Produktion

Av Dale Wasserman. Baserad på Ken Keseys roman. Teaterförlag Nordiska ApS. I en till teatern anpassad scenisk version av Per Törnqvist.
Regi: Ragna Weisteen
Kompositör: Jan-Erik Sääf
Scenografi & kostym: Helga Bumsch
Ljus-, rök- & videodesigner: Hans C Roupe
Ljuddesigner & tekniker: Martin Kullberg
Scenmästare & rekvisitör: Katja Lindström
Maskör & kostymassistent: Sandra Haraldsen
Sömmerska: Elizabeth Nilsson
Snickare: Jonas Bengtsson
Attributmakare: Linn Valvis
Inspicient: Malin Stegerling
Regiassistent: Therese Holmgren
Koreografiassistent: Pelle Öhlund
Rörelsepedagog: Mia Borg
Ensemblestöd Moomsteatern: Hasse Engquist
Inspicienter Teater TEAMUS: Ingrid Savbrant & Anna-Maria Matala
Ensemblestöd Teater TEAMUS: Lotten Roos
Ljussättarpraktikant: Dana Lötberg
Praktikant: Stina Sahlén
Konstruktion: Erik Pilesjö, Anders Alm & Hansson Sjöberg
Administrativ assistent: Ebba Tindermo Lindborg
Affischillustration: Jerker Eriksson
Foto: Bodil Johansson
Reklamfilm & dokumentation: Strobemedia
Producent: Sandra Johansson
Producent: Anna Gustafsson
Konstnärlig ledare: Per Törnqvist
Teaterchef: Suzanne Hedström Hellberg