Oliver, Stan och Farao (2006)

En slapstickföreställning utan broms. En kärleksförklaring till teaterns uttryck och skådespelaren under rollfiguren. Möt Helan och Halvan och kanske en mumie i ett halsbrytande och spöklikt äventyr bland Egyptens pyramider.

Spelades till att börja med som soppteater på Victoriateatern i Malmö. Soppan tillagades av Stadsmissionen i Malmö och överbliven soppa gick tillbaka till köket för hemlösa. Föreställningen var språkoberoende och turnerade till Bryssel i Belgien, Kassel i Tyskland och Vilnius i Litauen.

Oliver, Stan & Farao hämtar sin inspiration i den särpräglade komik som hela serien av Helan & Halvan-filmer låtit oss alla skratta åt. Men också i den australiska teatergruppen Back to back, och dess namnlösa produktion för teaterfestivalen Anade i Almagro, Spanien. Den experimenterande föreställningen gick med ett hisnande mod tvärt emot resterande handikappteaterrörelser genom att inte sträva efter acceptans i normen för hur teater ska spelas, utan istället medvetet satsa på att skådespelaren under rollen skall få fritt spelrum. Ett bejakande av skådespelarens personliga ursprung.

Pierre Björkman och Niclas Lendemar gör Oliver och Stan (personen under rollfiguren). Pjäsen vrider och vänder på handlingar tar om och kommunicerar med musiker och tekniker. Ronnie Larsson är föreställningens sidekick. Hans fulla längd (205 cm) och uttrycksfulla minspel blir basen för dubbelrollen som mumie och magdansös. Handlingen är sekundär. Vi tillåter oss att inom ramen för känd komisk tradition ge utrymme för våra skådespelares individuella särarter på ett sätt som tidigare inte låtit sig göras. Det är slapstick, det är kul, det är överraskande. Men framför allt djupt mänskligt!

Ensemble

Pierre Björkman
Niclas Lendemar
Ronnie Larsson

Musiker: Oscar Hielm

Produktion

Manus & regi: Kjell Stjernholm
Kompositör: Oscar Hielm
Scenograf: Malin Kihlberg
Kostymör: Anna Eliasson
Ljusdesign: Hans C Roupe
Dramaturg: Carin Bräck
Praktikant kostym: Sandra Haraldsen
Dekorsnickare: Niklas Östergren
Magdansinstruktör: Lilian Borghol
Inspicient: Ulrika Bååth
Ljud- och ljustekniker: Katja Lindström
Producent: Suzanne Hellberg
Medproducenter: Per Törnqvist, Sandra Johansson & Madelaine Wahlström
Soppkomposition: Peter J Skogström
Soppcatering: Stadsmissionen Malmö