Skånes Dansteater och Moomsteatern kliver ombord på Aniara

Skånes Dansteater

18 okt, 2024 - 24 nov, 2024

Hösten 2024 skapar Skånes Dansteater och Moomsteatern en gemensam uppsättning baserad på Harry Martinsons versepos Aniara. Det blir en storslagen föreställning ackompanjerad av symfoniska ljudlandskap i koreografi och regi av finländske Carl Knif.

Premiär 18 oktober 2024. Biljetter släpps i augusti 2024.

I föreställningen Aniara möts för första gången Moomsteaterns skådespelare och Skånes Dansteaters dansare för att kombinera dans, musik och teater. För båda verksamheterna är det ett efterlängtat samarbete.

”Jag och Moomsteatern har pratat om att samarbeta sedan jag tillträde 2019″, säger Mira Helenius Martinsson och fortsätter: ”Skånes Dansteater har i många år arbetar med flera aspekter av tillgänglighet och frågor kring vem som får ta plats på scenen. Moomsteatern lever de frågorna varje dag. Jag hoppas att vi kan inspirera varandra under processen med Aniara.”

”Att skapa samarbeten med andra teatrar är ett sätt för både Moomsteatern och de vi samarbetar med att växa. Det är utvecklande för båda parter att röra sig utanför sina inarbetade processer, och en chans för publiken att möta något nytt. Att gå in i samverkan med Skånes Dansteater är en lustfylld konstnärlig utmaning för oss alla!” säger Sandra Johansson, verksamhetsledare på Moomsteatern.

Och så här säger regissör och koreograf Carl Knif om sitt val att jobba med just Aniara:

”Jag kom först i kontakt med Aniara när en kompis visade ett klipp med en scen från Karl-Birger Blomdahls operaversion av Aniara från 1959, med helt fantastisk koreografi. Jag ser fortfarande en bild framför mig av en dansare i svart sextiotalsleotard, som gjorde väldigt abstrakta rörelser”, säger Carl Knif och fortsätter:

”Sedan läste jag boken, och det var nånting från de visuella minnena från operan, som vibrerade med texten när jag läste. Det känns som att det finns en koreografi inskriven i texten, det finns så mycket rörelser och vacker poesi mitt i den mörka berättelsen. Så jag kände att jag nån gång måste göra en dansföreställning av det här materialet.”

Om Aniara

Aniara är en föreställning som kombinerar dans och teater och som grundar sig på den svenska författaren Harry Martinsons bok med samma namn.

Jorden som i Martinsons berättelse kallas Doris håller på att förstöras på grund av människans verksamhet. De människor som kan och får tillstånd flyr därför sin hemplanet. Aniara är namnet på en av de farkoster som åker fram och tillbaka mellan Doris och Tundrakloten och transporterar flyktingar till sin nya hemplanet. På Tundrakloten är naturen karg men oförstörd, det är tryggt.

Under en av dessa färder händer något oväntat. Aniara kolliderar med en mindre planet och hamnar ur kurs. Passagerarna och besättningen blir förskräckta. Småningom lugnar de sig, var och en på sitt sätt. En del vill glömma verkligheten genom att underhålla sig med sång och dans. Andra vill minnas sin vackra hemplanet Doris genom berättelser. Vissa söker tröst hos Miman, en märkvärdig varelse som skapats av en professor. Miman sägs kunna ge svar på alla frågor en människa kan ställa. Men människorna har svårt att förstå Mimans svar.

Vad händer med passagerarna och besättningen på Aniara? Vad känner de? Vad gör de för att rädda sig? Vad önskar de mest av allt? Vad frågar de Miman?

Praktisk information

  • Målgrupp: Vuxna och ungdomar
  • På scen: 18 oktober - 24 november 2024

Ensemble

Dansare Skånes Dansteater: Kit Brown, Tomáš Červinka, Facundo Ebenegger, Jure Gostinčar, Hazuki Kojima, Marion Rastouil & Emma Välimäki.

Skådespelare Moomsteatern: Tryggve Algeus, Frida Andersson, Johanna Friberg, Julia Hansson, , Niclas Lendemar & Dennis Mortensson.

Produktion

Efter ett verk av Harry Martinsson

Koreografi, regi: Carl Knif

Dramatiker: Robin Spegel

Ljusdesign, scenografi: Jukka Huitila

Musik, ljuddesign: Ville Leppilahti

Kostymdesign: Karolina Koiso-Kanttila

Datum

18 okt, 2024 - 19:00
Premiär på Skånes Dansteater i Malmö.
24 nov, 2024 - 16:00
Sista speldatum. Biljetter till alla föreställningar släpps i augusti 2024.