Gästspel: Katakombe med Jag vill ju bara leva, 20 nov

En musikteaterföreställning om att fortsätta kämpa för den man är. Under oktober och november flyttar Moomsteatern in hos Lilith Performance Studio. Då passar vi på att hyra ut vår egna scen för gästspel och vi avslutar gästspelssäsongen med den musikdramatiska föreställningen Katakombe – Jag vill ju bara leva, som hade premiär på Vara konserthus den 25 januari 2023 under förintelseveckan och fick en positiv respons från både recensenter och publik.

Jag sjunger med full kraft, tänker aldrig vara tyst. Jag sjunger med full kraft, tänker aldrig mer vara tyst.
Berlin 1942. Ingen går säker under Hitlerregimen. Tre personer med helt olika bakgrund; Walter Richter, Stella Goldschlag och Mildred Fisch-Harnack, försöker fortsätta leva sina liv trots förföljelse och livsfara.

Walter är en ung homosexuell man som trots att nazisterna är ute efter honom fortsätter hålla soaréer i sitt vardagsrum. Stella är judinna men har aldrig känt sig som det. Efter tortyr börjar hon hjälpa nazisterna genom att sätta dit andra judar. Mildred är en amerikansk litteraturprofessor och översättare, hennes passion för Goethe och kärleken till sin tyske make tar henne till Tyskland där hon blir spion för motståndsrörelsen och försöker hjälpa judar ut ur landet.

De tre träffades aldrig i verkligheten men i Emma Broströms nyskrivna manus och Marie Parker Shaws regi får de mötas i sina likheter och olikheter. Här vävs en poetisk, brinnande och bitvis förhöjd berättelse som tar avstamp i sanna händelser tonsatt med nykomponerad musik av Kristina Issa.

Katakombe är en nystartad musikdramatisk förening som består av skådespelarna, sångarna och musikalartisterna Anki Albertsson, Anna-Maria Hallgarn och Stefan Clarin. Här samlar de sina gemensamma erfarenheter för att skapa en musikdramatisk föreställning i gränslandet mellan dåtid och nutid. Med Katakombe – Jag vill ju bara leva undersöker de människans kraft och kampvilja när friheten begränsas. Vad är vi beredda att göra när demokratin och yttrandefriheten är hotad? Är det möjligt att stå stark och fortsätta kämpa för den man är och det man tror på i ett fascistiskt samhälle som hjärntvättar en hel nation?

I rollerna:
Stella Goldschlag – Anki Albertsson
Mildred Fisch-Harnack – Anna-Maria Hallgarn
Walter Richter – Stefan Clarin

Regi: Marie Parker Shaw
Text: Emma Broström
Komposition: Kristina Issa
Ljusdesign och teknik: Amanda Lebert
Ljudteknik: Tanya Theo Johansson
Producent: Martin Johansson

Speltid: 60 min totalt utan paus

Speldatum hos Moomsteatern: 20 november kl 19.00
Klicka här för att boka biljetter via Kulturcentralen.