Niclas Lendemar får Region Skånes kulturpris 2022

Med stor glädje och stolthet tog Moomsteaterns skådespelare Niclas Lendemar idag (30 november 2022) emot Region Skånes årliga kulturpris.

Region Skånes kulturpris ska främja utvecklingen av kulturlivet i Skåne genom att lyfta fram och premiera enskilda individers bidrag till förnyelse och utveckling av kulturlivet genom konstnärligt skapande i vid bemärkelse. Kulturpriset ska tilldelas en nu verksam person som i sitt konstnärliga skapande bidrar till förnyelse och utveckling av kulturlivet. Kulturpriset ska således främja den fortsatta karriären och gagna konstnärskapet. Personen ska ha anknytning till Skåne. Priset delas ut en gång om året sedan 1998 och Niclas sällar sig till en skara fantastiska konstnärer så som Pernilla August, Jason Diakité, Eva Rydberg, Björn Ranelid, Birgit Nilsson, Peps Persson, Jan Troell och många fler. Läs gärna mer om priset här.

Och visst har Niclas bidragit till förnyelse och utveckling av kulturlivet! Han har genom sitt arbete förändrat synen på vad som är möjligt när vi skapar inkluderande teater. Han är den enda skådespelaren med Downs Syndrom som har en fast anställning på en teater och i egenskap av skådespelare med funktionsvariation har han verkligen gått i täten för den inkluderande konsten. Under sina 25 år som skådespelare har han förnyat och utvecklat scenkonsten genom unika rolltolkningar. Hans scennärvaro och förmåga att förmedla känslor till publiken är oslagbar.

Moomsteatern gratulerar stolt och imponerat sin kollega och firar med ett bildspel med några av Niclas bästa föreställningsfoton genom åren. Niclas första pjäs på Moomsteatern var Grisfarmen 1996, men vi tror att han verkligen stal Malmöpublikens hjärtan i titelrollen i Speciells Evangelium 2003. Han har utbildat sig på Teaterhögskolan i Malmö och medverkat i ungefär 35 föreställningar genom åren. Vi vill gärna nämna den Thalia-belönade Den lilla människan, Jag vill få vara mamma på Göteborgs stadsteater, Mannen utan riktning på nationell turné med Riksteatern, titelrollen i Mysteriet Kaspar och för inte så länge sedan huvudrollen som Sven i Den enfaldige mördaren. Just nu kan ni se honom som Michael i Peter Pan på Helsingborgs stadsteater.

Våra varmaste gratulationer till priset Niclas! Så välförtjänt!