Gökboet, 2013. Foto: Bodil Johansson Mannen utan Riktning, 2013. Foto: Bodil Johansson Compagnie of Strangers, 2010. Foto: Henrik Hedenius Styra med tassar, 2012. Foto: Bodil Johansson Möss & Människor, 2009. Foto: Henrik Hedenius Compagnie of Strangers, 2010. Foto: Henrik Hedenius OZ, 2010. Foto: Henrik Hedenius
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Våra föreställningar

Just nu kan du köpa biljetter till
Föreställningar att boka för turné
Kommande föreställningar:

Fix You (2015)

Fix You
En monolog av Mikaela Javinger, i regi av Per Törnqvist, med skådespelaren Therese Kvist. Hade premiär på Moomsteatern våren 2015, och fortsätter där efter att turnera runt om i Sverige. Är du intresserad av att köpa in föreställningen till din kommun eller verksamhet? Klicka här för att läsa mer.

När Moomsteatern 2013 satt uppe föreställningen Gökboet 2013 hade vi ett samarbete med Region Skåne och projektet (H)järnkoll, vars föreläsare erbjöd samtal med publiken efter föreställningarna. En av de föreläsare som berättade sin historia och sin resa genom den svenska psykiatrivården var Mikaela Javinger (då Mikaela Aspelin). Moomsteaterns konstnärlige ledare Per Törnqvist säger så här: ”Hennes berättelse berörde mig djupt och efter att ha läst hennes självbiografiska bok Sänder på tusen kanaler, stod det klart att vi måste samarbeta på något vis. Jag tyckte mig se en föreställning om en ung kvinna som nästan gett upp livet, som nästan slutat söka efter hopp. Moomsteatern hade den perfekta skådespelaren för ett sådant material, Therese Kvist.”

Där började den resa, full av starka känslor och möten, som skulle leda fram till föreställningen Fix You.

Möt Sara. En ung kvinna som kämpar för att orka leva. Som pendlar mellan hopp och förtvivlan, nedstämdhet och eufori. Hennes sätt att härda ut är att skada sig själv och i perioder vårdas hon i slutenvården. Inlåsningen är både rumslig och inom henne. En monologföreställning om det som är själva livet: svärtan och mörkret, den inre elden som ger kraft och förtär. En föreställning som låter Sara krypa nära intill dig, om du vågar släppa in henne.

Mikaela säger så här om föreställningen: ”Det här är inte en pjäs om diagnoser och det är inte en pjäs om psykiatrin. Eller. Det är det väl på sätt och vis. Men det är inte det viktiga. Sara befinner sig visserligen på en sluten avdelning och i pappren står det kanske bipolär sjukdom, borderline, självskadeproblematik, suicidförsök – men bakom de där orden och försöken att definiera symtom finns en människa som söker efter sätt att stå ut.”

I rollen som Sara: Therese Kvist
Röster i föreställningen:
T: Adam Sääf
Läkaren: Jörgen Darfeldt
Ann: Mikaela Javinger

Av Mikaela Javinger
Regi: Per Törnqvist
Inspicient, Scenografi, Kostym & Mask: Therese Holmgren
Musik & Ljud: Martin Kullberg
Ljus: Michelle Lindstedt
Teknisk koordinator: Hans C Roupe
Film: Johan Hedelius
Producent, grafisk design & publikarbete: Sandra Johansson
Medproducent: Anna Gustafsson
Konstnärlig ledare: Per Törnqvist
Teaterchef: Suzanne Hedström Hellberg

Sara Förgäves
Samtidigt som repetitionerna av Fix You satte igång på Moomsteatern skapade vi en facebookprofil åt Sara. Där har hon hetat Sara Förgäves och det har gått att följa henne genom en period av glädje, för att sedan djupdyka ner i det svarta. Tack till alla er som varit Saras vänner! Som deltagit i samtal runt förhållningssätt och känslor. Som visat Sara ert stöd och som levt er in i hennes verklighet. Sara är fiktiv, men hennes verklighet är verklig.

Malmö stadRegion SkåneKulturrådetStudieförbundet VuxenskolanCSR FactoryCo-funded by the Creative Europe Programme of the European Union