Fix You (2015)

En monolog av Mikaela Javinger, i regi av Per Törnqvist, med skådespelaren Therese Kvist. Fix You hade premiär på Moomsteatern våren 2015 och har sedan dess fortsatt att turnera runt om i Sverige, framför allt i samband med projektet Prata med ungdomar om psykisk ohälsa, som vi gjort i samarbete med Folkhälsoberedningen i Skåne. Läs gärna mer om projektet här.

När Moomsteatern 2013 satt uppe föreställningen Gökboet hade vi ett samarbete med Region Skåne och projektet (H)järnkoll, vars föreläsare erbjöd samtal med publiken efter föreställningarna. En av de föreläsare som berättade sin historia och sin resa genom den svenska psykiatrivården var Mikaela Javinger. Moomsteaterns konstnärlige ledare Per Törnqvist berättar: ”Hennes berättelse berörde mig djupt och efter att ha läst hennes självbiografiska bok ’Sänder på tusen kanaler’, stod det klart att vi måste samarbeta på något vis. Jag tyckte mig se en föreställning om en ung kvinna som nästan gett upp livet, som nästan slutat söka efter hopp. Moomsteatern hade den perfekta skådespelaren för ett sådant material, Therese Kvist.”

Där började den resa, full av starka känslor och möten, som skulle leda fram till föreställningen Fix You.

I Fix You fick publiken möta Sara. En ung kvinna som kämpar för att orka leva. Som pendlar mellan hopp och förtvivlan, nedstämdhet och eufori. Hennes sätt att härda ut är att skada sig själv och i perioder vårdas hon i slutenvården. Inlåsningen är både rumslig och inom henne. En monologföreställning om det som är själva livet: svärtan och mörkret, den inre elden som ger kraft och förtär. En föreställning som låter Sara krypa nära intill dig, om du vågar släppa in henne.

Mikaela om föreställningen: ”Det här är inte en pjäs om diagnoser och det är inte en pjäs om psykiatrin. Eller. Det är det väl på sätt och vis. Men det är inte det viktiga. Sara befinner sig visserligen på en sluten avdelning och i pappren står det kanske bipolär sjukdom, borderline, självskadeproblematik, suicidförsök – men bakom de där orden och försöken att definiera symtom finns en människa som söker efter sätt att stå ut.”

Praktisk information

Ensemble

Sara – Therese Kvist

Röster i föreställningen:
T – Adam Sääf
Läkaren – Jörgen Darfeldt
Ann – Mikaela Javinger

Produktion

Av Mikaela Javinger
Regi: Per Törnqvist
Inspicient, Scenografi, Kostym & Mask: Therese Holmgren
Musik & Ljud: Martin Kullberg
Ljus: Michelle Lindstedt
Teknisk koordinator: Hans C Roupe
Film: Johan Hedelius
Producent, grafisk design & publikarbete: Sandra Johansson
Medproducent: Anna Gustafsson
Konstnärlig ledare: Per Törnqvist
Teaterchef: Suzanne Hedström Hellberg